Horgászrend

A horgászrend letölthető illetve megtekinthető pdf formátumban ide kattintva!

AZ ABONYI 502. SZ. HORGÁSZ EGYESÜLET
HELYI HORGÁSZRENDJE

Érvényes 2016. január 1-jétől. (egységes szerkezetben)

 Ez a helyi horgászrend csak az országostól eltérő szabályokat tartalmazza!

 1. Belépés a tó területére:

2015 január 1-től a tó területére horgászat céljából csak az egyesületi tanyánál lehet belépni, ahol az egyesületi tagoknak KÖTELEZŐ befelé a chip használatával a sorompó felnyitása-majd lezárása akkor is, ha gyalogosan, vagy kerékpárral, motorkerékpárral érkeznek a tó területére! Ugyanígy távozáskor is KÖTELEZŐ a sorompó felnyitása-lecsukása!

Napijegyes horgász: köteles a gépjárművét a horgásztanyánál lévő parkolóban hagyni! A parkolóból csak a tanya mellett lévő kis bejáraton keresztül gyalogosan tudja megközelíteni a horgásztavakat. A HÁRY Sörözőben(FIGYELEM!!Bezárt de mellette a dohányboltban H-SZ:6-21,V:8-16 óráig) korlátozott számban lehetőség van 5000 Ft kaució ellenében Chip váltására, mellyel a napijegyes horgász is gépjárművel behajthat a tavak területére.

 1. Horgászidő:

Január 01. és december 31. között a raktár falán kiírt időpontban lehet horgászni. (órától-óráig) a napijegyes horgászoknak (kivéve a bojlis napijegyes horgászt.) November hónapban éjszaka csónakból horgászni TILOS!

Minden év december 1-jétől február 28-ig az éjszakai horgászat mindenki (napi és nem napi jegyes) számára Tilos.

 

 1. Felszerelés:

- Felnőtt horgász 2 db botot és botonként 2 szem horgot használhat.
- Ifjúsági horgász 1 db botot használhat 2 szem horoggal.
- Gyermek horgász egy úszós készséggel, 1 horoggal horgászhat.

- Mérleg használata kötelező, a fogási naplóban a túlzott súlyeltérés szankciót von maga után.

Egyidejűleg csak a megengedett KETTŐ horgászfelszerelés lehet kinyitott, összeszerelt állapotban horgászat közben a tavak partján. Kivétel: etetőbot, behúzó bot. Ifi horgászok esetében a 3. bot tilalma a 2. bot tilalmára vonatkozik.

 1. Fogási lehetőségek:

- Felnőtt helyi horgász Napi 2, heti 3 db és évi 35 db ponty. Más méretkorlátozás alá eső halfajokból napi 2-2 (heti 4 db), de összesen legfeljebb napi 5 db méretkorlátozás alá eső hal, amúrból, csukából, süllőből, balinból, harcsából évi 10 - 10 db. Évente max. 100 kg hal fogható a méretkorlátozás alá eső fajokból, mely összsúlyba a harcsa nem számít bele. Tavainkon az amúr méretkorlátozás alá esetik. 5 kg feletti ponty nem vihető el. A koiponty (színes ponty) elvitele tilos! Egyéb halból napi 3 kg, heti 6 kg és éves 20 kg fogható, kivéve a busa. 10 cm-nél kisebb csalihalból legfeljebb napi 15 db-ot.

 

 

- Ifjúságiak napi 1, heti 2 db és évi 18 db ponty. Más méretkorlátozás alá eső halfajokból napi 1-1 (heti 2 db), de összesen legfeljebb napi 3 db méretkorlátozás alá eső hal, amúrból, csukából, süllőből, balinból, harcsából évi 5 -5 db. Évente max. 50 kg hal fogható a méretkorlátozás alá eső fajokból, mely összsúlyba a harcsa nem számít bele. Tavainkon az amúr méretkorlátozás alá esetik. 5 kg feletti ponty nem vihető el. A koi ponty (színes ponty) elvitele tilos! Egyéb halból napi 1,5 kg, heti 3 kg és éves 10 kg fogható, kivéve a busa. 10 cm-nél kisebb csalihalból legfeljebb napi 15 db-ot.

 

- Gyermekhorgász napi 2 kg egyéb halat foghat.

- II. területi engedély kiadását az Egyesület külön szabályzatban szabályozza le.

A tavak területék bármilyen fajta hal, bármilyen mennyiségben bárkinek történő átadása szigorúan TILOS!

 

 1. Tilalmi idő alatt a szoktató etetés tilos!!
 2. Napijegyes horgász:

2016.január.01-jétől nincs  lehetőség éjszakai horgászatra napijegyes horgászoknak kivéve a „bojlis” napijegyet váltókat.


A fogási naplóba történt bejegyzés mellett köteles a ki fogott halmennyiséget egy papírra felírva a horgászat befejeztével a raktár ajtaján elhelyezett dobozba dobni.

Pontyból 5 kg-nál nagyobb méretű nem tartható meg.

- Felnőtt napijegyes horgász egy nap alatt foghat 3 kg pontyot és amúrt, egyéb méretkorlátozás alá eső halfajtából összesen 2 kg-ot, egyéb halból 2 kg-ot foghat ki.


- Ifjúsági napijegyes horgász egy nap alatt összesen 2 kg pontyot és amúrt, egyéb méretkorlátozás alá eső halfajból összesen napi 1 kg-ot, egyéb halból 1 kg-ot foghat ki.

Az Abonyi HE-nél az amúr méretkorlátozás alá eső halnak számít!

 1. A fogási napló:

A fogási naplóba történő bejegyzéskor az Abonyi HE. megjelölést, valamint a 13-147-15 víztérkódot kell alkalmazni. A méretkorlátozás alá eső megtartani kívánt halat azonnal be kell írni a fogási naplóba. Az egyéb halak mennyiségét  kötelezően be kell írni a horgászhely elhagyása előtt, független attól, hogy más helyen tovább folytatja a horgászatot.

 1. A tavak partja:

A tavak partja felosztást nyert egyenlő 10 folyóméteres szakaszokra.
A horgászok területük, (a partszakasz, a hozzátartozó terület, árok, út, fák, nád) karbantartásáról gondoskodni kötelesek.
Az egyesület más tagjai, napijegyes horgászok, vendéghorgászok a kiosztott partszakaszokat a kijelölt használó távollétében igénybe vehetik, - annak megérkezésekor a területet kötelesek átadni.
Ezután, ha más szabad partszakasz nincs – a két terület, találkozási helyén folytathatják a horgászást.
A ki nem osztott horgászállásokat, illetve horgászhelyeket érkezési sorrendben lehet igénybe venni.

 1. Csónakhasználat:

A horgászat szabályai és a Hajózási Szabályzat előírásai szerint megengedett.
Csónakosok a tavakon egységesen 60 m-re, vagy ennél nagyobb távolságra köthetnek ki horgászás céljából.
A partról horgászókat a csónakosok nem zavarhatják.
A csónakázás nem megengedett.

 1. A tavakon a szoktató etetés engedélyezett. A vezetőség év közben ezt betilthatja, ha a körülmények indokolják (pl. víz hőfoka, stb…)
 2. A horgászvízben fürödni, kutyát fürdetni, szörfözni, vitorlázni, gépkocsit mosni tilos!

Kutyát a tavak területére behozni tilos!!! (mérettől függetlenül).
Kivétel a szolgálati és a vakvezető kutya.
Télen a tavak jegén tartózkodni tilos, kivéve a levegőztető lék vágásakor.

 1. Járművek

A horgász járművét (motorkerékpár, kismotor, kerékpár kivételével) csak az arra kijelölt parkolóban, vagy közúton tarthatja, a mindenkori vízszinttől minimum 20 méterre.

 1. Szemetelés

Szemetet mindenki köteles magával vinni. Szemetes helyen a horgászat nem kezdhető meg! Aki ezt megszegi, annak a területi engedélye bevonásra kerül!

Az Egyesület használati területén bármilyen vegyszer, veszélyes hulladék, káros anyag használata, behozatala, tárolása szigorúan Tilos. A vezetőség tudtával, beleegyezésével történő vízkezelések ebbe NEM tartoznak bele.(pl.meszezés)

 1. Gátak

A gátakra (kivéve az I-es és II-es tó közötti nagy gátat) gépkocsival és motorkerékpárral behajtani tilos ! Kérjük, hogy a fentieket maradéktalanul tartsák be.

 Abonyi Horgász Egyesület Vezetősége